På tal om kvinnor och män i Norrbotten

Sammanfattning av statistiken

Statistiken här belyser nuläge och utveckling samt jämför länet med riksgenomsnittet. I vissa fall kan statistiken vara något år gammal men är trots det den senast tillgängliga. Statistiken uppdateras löpande.

Befolkningen blir äldre

Under de senaste tjugo åren har medelåldern bland både kvinnor och män i Norrbottens län ökat med 3,1 år. För riket i dess helhet har medelåldern under samma period ökat med 0,9 år för kvinnorna och minskat med 1,1 år för männen.

 

Männens medellivslängd ökar mest

Sedan år 1991 har medellivslängden för männen ökat med 4,8 år jämfört med 2,6 år för kvinnorna i länet. Skillnaden i livslängd mellan könen har därigenom blivit mindre och är nu 3,6 år.

När det gäller medellivslängden för kvinnorna placerar sig Norrbottens län bland de län som har den kortaste livslängden. Männen i Norrbotten har med sina 79,6 år kortast medellivslängd av alla män i Sverige och befolkningen totalt.

 

Chefer och ledare

Av de 6146 personer i Norrbottens län som 2021 kunde definieras som chefer, högre tjänstemän eller högre politiker var 41 procent kvinnor och 59 procent män. Mest jämställt var ledningsfunktion inom ekonomi, marknadsföring, information och försäljning. Minst jämställt var det bland verkställande direktörer. Bland dessa var endast 18 procent kvinnor.

Cirka 70 procent av alla chefer oavsett kön finns i åldersgruppen 40-59 år. I åldersgruppen under 40 år var andelen 19 procent kvinnor och 18 procent män.

 

Kvinnor och politik

Regeringen består av 11 kvinnor och 13 män. Av riksdagens ledamöter är 46 procent kvinnor efter valet 2022. I Norrbottens läns regionfullmäktige finns 48 procent kvinnor.

I kommunfullmäktige bland länets kommuner finns i genomsnitt 45 procent kvinnor. År 1988 var kvinnornas andel av kommunfullmäktige 31 procent i genomsnitt i länets kommuner.

I 13 av Norrbottens läns 14 kommuner är andelen kvinnor i kommunfullmäktige högre än 40 procent efter valet år 2022.

 

Utbildningsnivå

Fler kvinnor än män har eftergymnasial utbildning i länets samtliga kommuner och i riket. År 1990 hade 21 procent av kvinnorna och 18 procent av männen i länet i åldersgruppen 25-64 år någon form av eftergymnasial utbildning. Motsvarande jämförelsetal för hela riket var 23 procent av kvinnorna och 22 procent av männen.

December månad år 2022 är 48 procent av kvinnorna och 30 procent av männen i länet eftergymnasialt utbildade. Motsvarande siffra för hela riket är 53 procent av kvinnorna och 40 procent av männen.

 

Utbildningens inriktning - en fråga om genus

Flickor har i genomsnitt högre betyg än pojkar. Det är genomgående fler kvinnor än män som fortsätter med studier vid universitet/högskola inom tre år efter gymnasieexamen. Andelen kvinnor i Norrbottens län som påbörjar högre studier ligger i nivå med rikets. Andelen män i länet som påbörjar högskoleutbildning är lägre än riksgenomsnittet.

Kvinnor och män utbildar sig för skilda områden inom arbetsmarknaden och flickors och pojkars studieval till gymnasiet är i hög grad könsbundna.

 

Vart tredje nytt företag leds av en kvinna

År 2001 startades 3 företag per 1000 kvinnor och 6 företag per 1000 män i åldern 16-64 år i Norrbottens län. År 2022 startades 7 nya företag per 1 000 kvinnor och 14 nya företag per 1 000 män i länet. Andelen nystartade företag år 2022 som leds av kvinnor är 28 procent vilket placerar länet på tjugonde plats av samtliga 21 län. I genomsnitt för hela riket leds verksamheten i de nystartade företagen till 31 procent av kvinnor.

 

Kvinnans arbetsinkomst 90 procent av mannens

Kvinnornas heltidslön i procent av männens är i genomsnitt 91 procent i Norrbottens län och 92 i riket.

En kvinna i Norrbottens län i åldern 20-64 år som arbetar inom offentlig sektor har år 2022 en förvärvsinkomst som motsvarar 91 procent av en mans förvärvsinkomst. År 1991 var kvinnans förvärvsinkomst 71 procent av mannens. Riksgenomsnittet är 92 procent år 2022 och 69 procent år 1991. Sedan 1990-talet har kvinnornas förvärvsinkomster i Norrbottens län ökat i förhållande till männens i samtliga åldersgrupper.

Arbetsinkomsten kan ses som ett mått på vad kvinnor och män får ut av sin arbetsinsats. Arbetsinkomsten påverkas inte bara av lönen utan också i hög grad av den arbetade tiden. Arbetstiden varierar mycket mellan kvinnor och män beroende av att kvinnor deltidsarbetar i högre utsträckning och kvinnors högre uttag av föräldrapenning.

 

Brottslighet

Vid misshandelsbrott inomhus är det vanligare i Region Nord än riksgenomsnittet att offer och gärningsman känner varandra. Det gäller både om offret är kvinna eller man.

Förändringen i länet sedan 2015-2020 visar att andelen brott där gärningsmannen är obekant ökar och att länet i det avseendet närmar sig riksgenomsnittet.

 

 

previewClass
Länstyrelsen Norrbotten
Frågor om statistiken
Pantzare Information
info@pantzare-information.se
© Pantzare Information AB