På tal om kvinnor och män i Norrbotten

Om på tal om...

Arbetet med jämställdhet tar utgångspunkt i det övergripande jämställdhetspolitiska målet ”Kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv” och de sex delmålen. Norrbottens länsstrategi för jämställdhetsintegrering, som sträcker sig under perioden 2018–2023, har valt att fokusera på tre delområden – Jämställd utbildning, Jämställd hälsa och Mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Fokusområden med både regionala utmaningar, utvecklingsbehov och där systematiskt arbete och samverkan är viktiga komponenter. Trots prioriterade fokusområden är samtliga jämställdhetspolitiska delmålen viktiga att verka för och beakta, för att hålla ihop helheten. Den huvudsakliga strategin för arbetet med jämställdhet är jämställdhetsintegrering.

Ett viktigt verktyg för att systematiskt kunna integrera jämställdhet är könsuppdelad statistik. Statistik synliggör flickors och pojkars, kvinnors och mäns livsvillkor, förutsättningar och behov i Norrbotten. Statistiken visar var bristande jämställdhet finns och var det går framåt. Länsstyrelsen har i uppdrag att stödja aktörer i länet, ta fram kunskapsunderlag och initiera jämställdhetsinsatser samt följa hur jämställdhetspolitiskamålen får genomslag i länet.

Länsstyrelsens förhoppning är att denna faktawebb bidrar till ökad nyfikenhet och kunskap om länets jämställdhetsutveckling. Med kunskap och nyfikenhet kan vi tillsammans verka för ett Norrbotten som är redo att ställa om efter pandemin OCH skapa gemensam beredskap för den gröna och jämställda omställningen som länet står inför!

 

December 2021

Irina Enbuska von Schantz

Jämställdhetsutvecklare och sakkunnig i jämställdhet

previewClass
Länstyrelsen Norrbotten
Frågor om statistiken
Pantzare Information
info@pantzare-information.se
© Pantzare Information AB